Осигурање није луксуз, закључак панела на Бизнис форуму на Копаонику

Осигурање није луксуз, закључак панела на Бизнис форуму на Копаонику

Осигурање није луксуз већ потреба и зато је важна едукација грађана, нарочито младих, али и запослених у овом сектору да би се свест о осигурању променила, поручено је са панела који је одржан у оквиру Бизнис форума на Копаонику.

Председник УО Удружења осигуравача Србије и председник ИО Дунав осигурања Мирко Петровић рекао је да су подаци оптимистични и да је тржиште прошле године у односу на 2017. порасло за 7,5 процената. Петровић је изјавио и да су резултати сектора осигурања све бољи и да је премија достигла 100 милијарди. Прошле године је заклучено 6,5 милиона полиса, што је приметан раст у односу на ранију годину. При томе, неживотна осигурања су расла по стопи од од 8,4 процента, а животна по стопи од 4,5 процената.

Председник ИО Winer Stadtische osiguranja Зоран Благојевић рекао је да је на развијеним тржиштима добро избалансиран однос животних и неживотних осигурања. Код нас се, како каже Благојевић, годинама прича о великом потенцијалу, али се на крају дође до закључка да је осигурање неискоришћени потенцијал. Проблем се, додао је, може решити бољом едукацијом како оних који раде у овом сектору, нарочито међу продавцима осигурања, тако и потенцијалних клијената. Он је поручио и да је важно позвати клијенте да обрате пажњу приликом закључења уговора о осигурању како не би било неразумевања.

Генерални директор ДДОР Нови Сад Đordo Markeđani навео је пример да у Италији о значају важности осигурања деца не уче у школама, већ у породици. Председник компаније "Металац" Драгољуб Вукадиновић, који је такође учествовао у панел дискусији, изјавио је да никада осигурање није сматрао трошком, већ инвестицијом, и да та компанија има шест врста осигурања. Он је навео да грађани обично постану свесни значаја осигурања тек када им се нешто лоше деси.

На панелу у оквиру Копаоник бизнис форума представљен је победнички тим са такмичења "Осигурај знање" које су организовали Удружење осигуравача и Факултет оранизационих наука.

Фотографије са панела о осигурању на овогодишњем Бизнис форуму можете погледати овде.

Top