СВЕЧАНО ОТВОРЕНИ ТРЕЋИ СРПСКИ ДАНИ ОСИГУРАЊА

СВЕЧАНО ОТВОРЕНИ ТРЕЋИ СРПСКИ ДАНИ ОСИГУРАЊА

 

Више од 300 представника осигуравајућих кућа, државних званичника, као и домаћих, регионалних и стручњака из иностранства окупило се на свечаном отварању трећих Српских дана осигурања у Аранђеловцу.

 

Највећи регионални скуп из области осигурања свечано је отворио Жељко Јовић, вицегувернер Народне банке Србије, а присутнима се на почетку обратио и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, а после њега говорио је Мирко Петровић , председник Управног одбора Удружења осигуравача Србије.

 

Министар рада Зоран Ђорђевић истакао је да је важно да расте свест о значају и улози осигурања, као и да се ради на закону о осигурању у случају повреда на раду који ће предвидети да сви запослени буду осигурани, чиме ће сектор осигурања бити подигнут на још виши ниво.

 

Вицегувернер Народне банке Србије Жељко Јовић у уводном обраћању нагласио је важност задржавања тренда раста тржиста осигурања.

 

“Остварен је позитиван резултат у пословању од 9,3 милијарди динара у прва три квартала ове године, што је раст од 33,2 одсто у односу на исти период претходне године. Тржиште осигурања располаже основом за успешно сервисирање обавеза према осигураницима”, истакао је Жељко Јовић.

 

У прва три квартала у овој години премија осигурања порасла је 5,9 одсто у односу на исти период претходне године. Највеће учешће у премији осигурања је осигурање од аутоодговорности, затим следе живиотна осигурања, потом имовинска осигурања и осигурање моторних возила.

 

“Из године у годину повећава се бруто премија нашег тржиста и индустрија осигурања је само у прошлој години решила 6,7 милиона полиса и исплатила око 385 милиона евра клијентима. Техничке резевре српске индустрије осигурања износе више од 1,7 милијадри евра и гарант су стабилности и снаге ове индустрије, поготово према клијентима који ће биити сигурни и заштићени”, каже Мирко Петровић, Председник Управног одбора УОСа.

 

Душко Јовановић, генерални секретар Удружења осигуравача Србије  истакао је да је  овај догађај организован са циљем да подигне свест о осигурању,  као и то да полиса осигурања није трошак, већ инвестиција.

"Покушаћемо да заједно са стручњацима из иностранства разменимо све могуће информације. Српски дани осигурања су све посећенији, а драго нам је што је све више оних  који су спремни да услови осигурања достигну још виши ниво. Циљ нам је  да наши грађани размишљају о понуди на тржишту, а не да ли им је полиса потребна“, каже Душко  Јовановић.

Током првог дана Српских дана осигурања разговарало се о првој полиси која је издата чак пре 180 година и почецима осигурања у нашој земљи, идејама за развој тржишта осигурања, Закону о заштити података о личности, док је организован и округли сто на тему „ Катастрофалне штете и како управљати њима“.

 

Други дан конференције отвориће министар пољопривреде Бранислав Недимовић са причом о осигурању у пољопривреди.

Фотографије можете погледти ОВДЕ.

 

Top