У 33 европске државе без зеленог картона

У 33 европске државе без зеленог картона

Удружење осигуравача Србије подсећа све возаче који планирају да на годишњи одмор у иностранство крену аутомобилом, да зелени картон више није потребан за улазак у државе ЕУ, као ни за Хрватску, Швајцарску, Норвешку, Исланд и Андору. Србија је од 01. јанура ове године члан Мултилатералног споразума, по којем је за путовање аутомобилом у наведене државе довољна регистарска ознака, односно регистрациона налепница. За улазак у Црну Гору зелени картон такође није потребан, јер је Удружење осигуравача Србије са Националним бироом осигуравача Црне Горе потписало посебан Споразум којим је прихваћен принцип регистарске ознаке.

Од држава региона, зелени картон је потребан за улазак у Македонију и БиХ, јер те државе нису потписнице Мултилатералног споразума.

Подсећамо наше возаче и да је потребно поседовати и правилно попунити и потписати Европски извештај, заједно са другим учесником незгоде. Посебну пажњу треба обратити на податке из саобраћајне дозволе и полисе осигурања које уноси други учесник незгоде. Саветујемо и да се инсистира на изласку полиције на лице места кад год је то могуће, због вршења увиђаја и сачињавања записника. Ако је за штету крив возач аутомобила са регистарским ознакама државе у којој се незгода догодила, одштетни захтев треба поднети осигуравајућем друштву које је осигурало тај аутомобил. Уколико је незгоду изазвао возач из неке треће државе, одштетни захтев се подноси осигуравајућем друштву штетника у његовој држави, националном бироу зелене карте државе у којој се незгода догодила или било ком осигуравајућем друштву у тој држави, уколико то друштво добије сагласност да обради и исплати штету.

Top