Удружење осигуравача Србије на Међународном форуму осигурања

Удружење осигуравача Србије на Међународном форуму осигурања

Међународни форум осигурања (International Insurance Forum) представља сталну стручну платформу за размену искустава на нивоу експерата из области ре/осигурања из региона југоисточне Европе, уз учешће реномираних стручњака из појединих специфичних области из Европске уније и света. Форум се, сада већ традиционално, одржава у Истанбулу.

Ове године акценат је био на обавезном осигурању од аутоодговорности, повећању профитабилности у том сегменту пословања, као и анализи и излагању решења за типичне проблеме који прате овај вид осигурања. Форум је одржан 3. и 4. марта и највећим делом био је посвећен теми “Аутоосигурање на растућим тржиштима, опште напомене и међународне импликације превара у ауто-осигурању”

На позив организатора, другу годину за редом, на Форуму је учествовало и Удружење осигуравача Србије. Генерални секретар Удружења, г. Владан Манић, у изузетно запаженој презентацији, посебно се осврнуо на сарадњу, која је кључна у борби против превара као највећем проблему у индустрији осигурања. Г. Манић је елаборирао Споразум о сарадњи у борби против превара који су потписале земље региона, као и Споразум који је Удружење (Информациони центар) потписало са Министарством унутрашњих послова Републике Србије, везано за размену између две највеће националне базе података када су у питању моторна возила.

Посебну пажњу присутних привукла је информација да Удружење интензивно ради на развоју софтвера за спречавање превара у осигурању, уз идеју да овај софтвер у једном тренутку поприми регионалну димензију. Г. Манић је елаборирао и стање на тржишту осигурања у Србији када је у питању накнада нематеријалне штете, наводећи при томе недостатак одговарајуће регулативе као кључни моменат у решавању овог проблема.

Top