Возачи који под дејством алкохола изазову саобраћајну несрећу губе права из осигурања

Возачи који под дејством алкохола изазову саобраћајну несрећу губе права из осигурања

На путевима у Србији, од почетка године, догодило се 22.000 саобраћајних незгода, у којима је погинуло 310 особа, док је тешке телесне повреде задобило више од 1.800 људи. Само у периоду од 01. јуна до половине августа, догодило се 7.800 саобраћајних незгода, са 149 погинулих и 800 повређених, изјавио је Небојша Арсов, начелник Управе саобраћајне полиције МУП Србије на заједничкој конференцији за медије одржаној у Удружењу осигуравача Србије.

Иначе, август је већ годинама уназад месец када на нашим путевима страда највише особа (62), следе октобар и септембар са 61 односно 58 погинулих, због чега ће саобраћајна полиција наставити са појачаном контролом и после завршетка летње сезоне.

Заменик начелника Управе саобраћајне полиција Бобан Милинковић изјавио је да су у претходној години, возачи са повећаним нивоом алкохола у крви изазвали готово 11 одсто незгода, при чему је то учешће у незгодама са настрадалима износило око 14 одсто. Проценат оних који возе под дејством алкохола расте у јулу и августу, због сезоне годишњих одмора и низа манифестација чији посетиоци конзумирају алкохол. 

„Да бисмо смањили број настрадалих у саобраћајним незгодама, морамо да радимо, пре свега, на промени понашања свих учесника у саобраћају и кроз планске кампање. Исправна и безбедна возила су веома битна и зато Управа саобраћајне полиције покушава да уведе ред и у овој области, а за то нам је свакако потребна подршка Удружења осигуравача да сви заједно утичемо на свест људи. И додатно, боља инфраструктура доприноси мањем страдању“, изјавио је Небојша Арсов, начелник Управе саобраћајне полиције.

Међутим, осим затворске казне и других санкција предвиђених законом, прича о застрашујућим последицама вожње под дејством алкохола ту се не завршава. Возач који пијан изазове саобраћајну незгоду, губи права из осигурања, односно постаје регресни дужник према осигуравајућем друштву које је исплатило штету.

„У ситуацији у којој возач пијан изазове саобраћајну незгоду, он ће у крајњој инстанци, исплатити комплетну материјалну и нематеријалну штету коју је причинио. Ти износи могу да буду вишемилионски, а исплата може да траје и по неколико година, чак и дуже и не могу се избећи. Уколико учесник у саобраћају пијан изазове незгоду у којој погине једно лице, накнада штете по основу душевних болова за смрт блиског лица може да износи и до 100.000 евра. На ту накнаду право имају сви чланови породице. У случају да онај ко је изазвао незгоду оде у затвор, штету ће платити његова породица или ће бити исплаћена из његове имовине или тек када изађе из затвора, али са каматом која значајно подиже укупну суму. Осим породице оштећеног, пијани возач угрожава и доводи до ивице егзистенције и своју породицу”, наглашава Душко Јовановић, генерални секретар Удружења осигуравача Србије.

И у незгодама у којима повређене особе доживе тешке телесне повреде (са умањеним животним и радним способностима), износ накнаде штете је вишемилионски, веома често и значајно већи од незгоде са погинулима, јер се плаћа и изгубљена зарада, а штета која настаје због тога може да достигне износ од више стотина хиљада евра, упозорио је Јовановић.

Максимални износ по једној саобраћајној незгоди за штете на стварима тренутно износе 200.000 евра и миллион евра за штету на лицима. Предлогом новог закона предвиђен је нови износ лимита и то 500.000 евра за штету на стварима и 2.500.000 евра за штету на лицима. Приближавањем ЕУ бићемо у обавези да усвајамо њене правне тековине и поставимо лимите на пет милиона евра за штету на лицима и милион за штету на стварима.

Фотографије можете погледати ОВДЕ.

Top