Na preporuku guvernera Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković, osiguravajuća društva su odlučila da odustanu od novih cena polisa autoodgovornosti. Cene će od sutra, 26. avgusta biti vraćene na nivo od pre početka avgusta, čime će biti ukinuto povećanje od 22 posto. Time se osiguravajuća društva pridružuju naporima koje Narodna banka Srbije i guverner Jorgovanka Tabaković ulažu u suzbijanju inflacije, a u korist građana Srbije i očuvanja njihovog životnog standarda. Podržavajući takvu politiku NBS, društva za osiguranje odustaju od novih cena polisa AO i pored svih argumenata u prilog poskupljenju i vraćaju ih na nivo iz jula 2014. godine.

Istovremeno, Udruženje osiguravača Srbije, u ime svojih članica, poziva ostale učesnike na tržištu automobila da prate primer osiguravajućih društava i da svi zajedno, uvažavajući napore NBS, damo doprinos očuvanju standarda građana Srbije i ublažavanju inflatornih pritisaka.

Nove cene osnovnog osiguranja motornih vozila, koje su bile na snazi od početka avgusta, nisu donete nezakonito niti su bile neosnovane. Ipak, zbog sveopšte situacije i u nameri da se pomogne građanima Srbije – vlasnicima vozila, osiguravajuća društva prihvataju da žrtvuju realnu cenu polise AO i vratiće je na nivo iz 2014. godine.

Inače, odluka o poskupljenju doneta je prvi put posle 01. jula 2014. godine, na osnovu analize trenutne situacije na tržištu automobila. Na rast cena osnovnog osiguranja vozila uticalo je, pre svega, poskupljenje novih i polovnih vozila, kao i rezervnih delova, ali i znatno više cene radnog časa u servisima za popravku vozila