Osiguranje nije luksuz, zaključak panela na Biznis forumu na Kopaoniku

Osiguranje nije luksuz, zaključak panela na Biznis forumu na Kopaoniku

Osiguranje nije luksuz već potreba i zato je važna edukacija građana, naročito mladih, ali i zaposlenih u ovom sektoru da bi se svest o osiguranju promenila, poručeno je sa panela koji je održan u okviru Biznis foruma na Kopaoniku.

Predsednik UO Udruženja osiguravača Srbije i predsednik IO Dunav osiguranja Mirko Petrović rekao je da su podaci optimistični i da je tržište prošle godine u odnosu na 2017. poraslo za 7,5 procenata. Petrović je izjavio i da su rezultati sektora osiguranja sve bolji i da je premija dostigla 100 milijardi. Prošle godine je zaklučeno 6,5 miliona polisa, što je primetan rast u odnosu na raniju godinu. Pri tome, neživotna osiguranja su rasla po stopi od od 8,4 procenta, a životna po stopi od 4,5 procenata.

Predsednik IO Winer Stadtische osiguranja Zoran Blagojević rekao je da je na razvijenim tržištima dobro izbalansiran odnos životnih i neživotnih osiguranja. Kod nas se, kako kaže Blagojević, godinama priča o velikom potencijalu, ali se na kraju dođe do zaključka da je osiguranje neiskorišćeni potencijal. Problem se, dodao je, može rešiti boljom edukacijom kako onih koji rade u ovom sektoru, naročito među prodavcima osiguranja, tako i potencijalnih klijenata. On je poručio i da je važno pozvati klijente da obrate pažnju prilikom zaključenja ugovora o osiguranju kako ne bi bilo nerazumevanja.

Generalni direktor DDOR Novi Sad Đordo Markeđani naveo je primer da u Italiji o značaju važnosti osiguranja deca ne uče u školama, već u porodici. Predsednik kompanije "Metalac" Dragoljub Vukadinović, koji je takođe učestvovao u panel diskusiji, izjavio je da nikada osiguranje nije smatrao troškom, već investicijom, i da ta kompanija ima šest vrsta osiguranja. On je naveo da građani obično postanu svesni značaja osiguranja tek kada im se nešto loše desi.

Na panelu u okviru Kopaonik biznis foruma predstavljen je pobednički tim sa takmičenja "Osiguraj znanje" koje su organizovali Udruženje osiguravača i Fakultet oranizacionih nauka.

Fotografije sa panela o osiguranju na ovogodišnjem Biznis forumu možete pogledati ovde.

Top