Сала „Србија“ (некадашња сала „Југославија“) најрепрезентативнија просторија Палате Србија, простире се на осам ари, препознатљива је по монументалним фрескама и импресивном таваницом у виду розете са челичним крацима. После више од пола века постојања, сала ће бити реновинарана на иницијативу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања уз финансијску подршку Удружења осигуравача Србије.

Уговор о донацији потписали су министар Зоран Ђорђевић и генерални секретар Удружења осигуравача Србије Душко Јовановић. Иначе, Палата „Србија“ има карактер својеврсне галерије југословенске уметности 20. века, чија историја показује сложеност политичких, друштвених, културних и уметничких околности.

Министар Ђорђевић рекао је да су се у згради Палате у прошлости дешавали велики и значајни догађаји, да ће тако бити и у будућности, те да је из тог разлога она веома значајна за све грађане Србије. Ова зграда представља културно и историјско здање Србије које треба да се чува заувек. Иако нисмо надлежни за одржавање ове зграде, хтели смо да покажемо одговорност према ономе што је за нашу земљу од посебне важности, рекао је министар и додао да је у будућности у плану да се, поред сале „Србија“, која је највећа, реконструишу и остале сале, али ће све задржати првобитан изглед. Ђорђевић је захвалио Удружењу осигуравача Србије на подршци и истакао да је и досадашња сарадња са њима била на веома високом нивоу.

Као једно од друштвено одговорних удружења они су разумели нашу жељу да допринесемо опстанку овог веома вредног здања наше земље и подржали су нашу иницијативу на Скупштини. На томе смо им веома захвални. Оваквим односом према нечему што представља заједничку својину свих грађана Србије учинићемо много за целу нашу земљу, а томе ће се сигурно дивити сви они који нас посете, истакао је министар.

Генерални секретар Удружења осигуравача Србије Душко Јовановић рекао је да му је драго што је имао прилику да учествује у овој идеји и да је Удружење увек на располагању држави када је у питању било који вид подршке. Ово за нас није донација, већ част. Драго нам је што ћемо на овај начин бити део историје и што ћемо вратити стари сјај сале „Србија“ познатој по томе што су се у њој окупљали, а окупљаће се и у будућности, највећи светски државници, истакао је Јовановић. 

Фотографије