Sala „Srbija“ (nekadašnja sala „Jugoslavija“) najreprezentativnija prostorija Palate Srbija, prostire se na osam ari, prepoznatljiva je po monumentalnim freskama i impresivnom tavanicom u vidu rozete sa čeličnim kracima. Posle više od pola veka postojanja, sala će biti renovinarana na inicijativu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uz finansijsku podršku Udruženja osiguravača Srbije.

 

Ugovor o donaciji potpisali su ministar Zoran Đorđević i generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović. Inače, Palata „Srbija“ ima karakter svojevrsne galerije jugoslovenske umetnosti 20. veka, čija istorija pokazuje složenost političkih, društvenih, kulturnih i umetničkih okolnosti.

 

Ministar Đorđević rekao je da su se u zgradi Palate u prošlosti dešavali veliki i značajni događaji, da će tako biti i u budućnosti, te da je iz tog razloga ona veoma značajna za sve građane Srbije. Ova zgrada predstavlja kulturno i istorijsko zdanje Srbije koje treba da se čuva zauvek. Iako nismo nadležni za održavanje ove zgrade, hteli smo da pokažemo odgovornost prema onome što je za našu zemlju od posebne važnosti, rekao je ministar i dodao da je u budućnosti u planu da se, pored sale „Srbija“, koja je najveća, rekonstruišu i ostale sale, ali će sve zadržati prvobitan izgled. Đorđević je zahvalio Udruženju osiguravača Srbije na podršci i istakao da je i dosadašnja saradnja sa njima bila na veoma visokom nivou.

 

Kao jedno od društveno odgovornih udruženja oni su razumeli našu želju da doprinesemo opstanku ovog veoma vrednog zdanja naše zemlje i podržali su našu inicijativu na Skupštini. Na tome smo im veoma zahvalni. Ovakvim odnosom prema nečemu što predstavlja zajedničku svojinu svih građana Srbije učinićemo mnogo za celu našu zemlju, a tome će se sigurno diviti svi oni koji nas posete, istakao je ministar.

 

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović rekao je da mu je drago što je imao priliku da učestvuje u ovoj ideji i da je Udruženje uvek na raspolaganju državi kada je u pitanju bilo koji vid podrške. Ovo za nas nije donacija, već čast. Drago nam je što ćemo na ovaj način biti deo istorije i što ćemo vratiti stari sjaj sale „Srbija“ poznatoj po tome što su se u njoj okupljali, a okupljaće se i u budućnosti, najveći svetski državnici, istakao je Jovanović. 

Fotografije