На препоруку гувернера Народне банке Србије Јоргованке Табаковић, осигуравајућа друштва су одлучила да одустану од нових цена полиса аутоодговорности. Цене ће од сутра, 26. августа бити враћене на ниво од пре почетка августа, чиме ће бити укинуто повећање од 22 посто. Тиме се осигуравајућа друштва придружују напорима које Народна банка Србије и гувернер Јоргованка Табаковић улажу у сузбијању инфлације, а у корист грађана Србије и очувања њиховог животног стандарда. Подржавајући такву политику НБС, друштва за осигурање одустају од нових цена полиса АО и поред свих аргумената у прилог поскупљењу и враћају их на ниво из јула 2014. године.

Истовремено, Удружење осигуравача Србије, у име својих чланица, позива остале учеснике на тржишту аутомобила да прате пример осигуравајућих друштава и да сви заједно, уважавајући напоре НБС, дамо допринос очувању стандарда грађана Србије и ублажавању инфлаторних притисака.

Нове цене основног осигурања моторних возила, које су биле на снази од почетка августа, нису донете незаконито нити су биле неосноване. Ипак, због свеопште ситуације и у намери да се помогне грађанима Србије – власницима возила, осигуравајућа друштва прихватају да жртвују реалну цену полисе АО и вратиће је на ниво из 2014. године.

Иначе, одлука о поскупљењу донета је први пут после 01. јула 2014. године, на основу анализе тренутне ситуације на тржишту аутомобила. На раст цена основног осигурања возила утицало је, пре свега, поскупљење нових и половних возила, као и резервних делова, али и знатно више цене радног часа у сервисима за поправку возила.