У ноћи између недеље и понедељка 19. октобра 2020. године, престаје да важи обавеза поседовања зеленог картона приликом уласка моторним возилом у Босну и Херцеговину. Исти принцип важиће и за возила са таблицама Босне и Херцеговине која улазе у Републику Србију. За прелазак границе, у оба смера, биће довољна таблица са регистарским ознакама државе у којој је аутомобил регистрован, напомиње Удружење осигуравача.

То значи да је Босна и Херцеговина примљена у Мултилатерални споразум, а да је објавом у Службеном гласнику Европске уније, Савет Европе дефинисао 19. октобар као датум почетка примене новог система преласка границе моторним возилом без потребе поседовања зеленог картона. Регистарска ознака је довољан доказ да возило поседује осигуравајуће покриће.

Радом Удружења осигуравача, Србија је постала члан Мултилатералног споразума од 2012. године, чиме је грађанима власницима или корисницима моторних возила српских регистрационих ознака омогућено да без икакве додатне докумантације, трошкова или контрола, својим возилима путују у највећи део Система зелене карте, који сада броји тридест четири земље.