У организацији Удружења осигуравача Србије, у Београду је од 01-03. јуна одржана 56. Генерална скупштина Савета бироа зелене карте. Било је то први пут за скоро 7 деценија чланства наше државе у тој институцији да смо организатори највећег годишњег скупа. Београд је тако угостио 150 делегата из 47 држава.

За нас је од посебне важности чињеница да су возачи из Србије у свему изједначени у правима са возачима из ЕУ, нагласио је у поздравном говору министар финансија Владе Републике Србије Синиша Мали. “Српско тржиште осигурања је и условима кризе изазване пандемијом очувало ликвидност и солвентност чиме је омогућен стабилан развој тржишта осигурања. Када су у питању обавезе по штетама у иностранству, осигуравајућа друштва која послују у Републици Србији су дисциплинована и одговорна, што потврђује да коректни односи међу институцијама из различитх држава доносе најбоље резултате” нагласио је министар Синиша Мали. Он је, и осигуравачима И страним улагачима поручио да се могу ослонити на снажну и стабилну Србију, јер се, како је истакао, у доба највеће економске кризе Србија показала јаком И одговорном, што потврђују високе стопе привредног раста И стабилне јавне финансије.

Иначе, основни циљ Бироа зелене карте је брига о оштећенима у саобраћајним незгодама, без обзира на то да ли је реч о путницима у домаћем саобраћају или лицима која су претрпела штету ван граница своје државе. Највише речи на Скупштини било је управо о заштити жртава и унапређењу комуникације међу чланицама Система, што ће додатно повећати безбедност учесника у међународном саобраћају. У том смислу, за Систем зелене карте је од изузетне важности да постоје чланице попут Удружења осигуравача Србије, које су посвећене систему јер крајњу корист имају сви учесници у саобраћају и оштећена лица, изјавила је председница Савета Sandra Schwartz и додала да је тренутно највећи изазов за Систем велики број избеглица, али да се свакодневно ради на проналажењу решења у циљу заштите тих особа.

Чињеница да је Удружење осигуравача Србије домаћин Генералне скупштине Савета бироа зелене карте доказ је да смо изузетно успешно радили и испуњавали своје међународне обавезе, у корист возача из Србије, изјавио је генерални секретар УОС Душко Јовановић. “Српско тржиште једно је од мањих у систему, са око 2,5 милиона возила, али смо при врху када је у питању пословање по принципима Савета бироа” изјавио је Јовановић и додао да би без система зелене карте, процес наплате штете од страног осигуравајућег друштва тешко функционисао, због неусаглашености прописа појединих држава. Ипак, у центру свега је интерес оштећеног, који неће бити угрожен захваљујући том Систему, додао је генерални секретар УОС.

Шта је УОС урадио за наше возаче на међународном нивоу?

  • Србија је, уз Швајцарску, а од недавно и уз БиХ, једина држава ван европског економског простора која је чланица Мултилатералног споразума. Тиме су наши возачи, већ пуну деценију, изједначени у правима са возачима из ЕУ и у те државе могу да улазе возилом без зеленог картона. Са Грчком, Турском, БиХ, Црном Гором, Хрватском, Словенијом, Македонијом и Швајцарском потписали смо Споразуме о заштити посетилаца који оштећенима омогућавају да уз сарадњу Бироа зелене карте две државе брже прикупе потребну документацију за накнаду штете. То су у последњој деценији две најважније ствари које смо урадили за наше возаче.

Свечана вечера за 150 делегата и учесника 56. Генералне скупштине Савета бироа зелене карте одржана је у свечаној сали Палате Србија. У уметничком делу програма, чиме је додатно представљена Србија, учествовали су ансамбл Коло, оркестар Дејана Петровића и гудачки квартет Wonder Strings. 

 

Видео - 56. Генерална скупштина Савета Бироа ЗК
Фотографије