Уз песму “Поноћ је” из филма Тома, отворен је панел о осигурању на јубиларном 30-том Kopaonik Business Forumu. Учесници су заједно констатовали да су подршка, транспарентност, разумевање, слушање и срце, речи којима укратко може да се дефинише осигурање.

Председница УО Удружења осигуравача Србије и председница ИО Дунав осигурања Ивана Соковић, очекује да ова година буде боља од претходне и каже да би за индустрију осигурања било битно да се окрене ка катастрофалним ризицима, јер су разорни земљотреси у Турској и Сирији показали да немамо никакав утицај на природу. Одговор би требало да буде осигурање од катастрофалних ризика, изјавила је Ивана Соковић и додала да је увођење такве полисе, која би требало да буде обавезна, тешко из угла државе јер би за већину грађана то било непопуларно. Али, са друге стране, та полиса била би изузетно значајна због великих штета које падају на државу, у крајњем случају на све нас као пореске обвезнике. Полиса осигурања од катастрофалних ризика заштитила би имовину грађана и растеретила буџет државе, која не би више морала сама да покрива штете, а ценовно би била прихватљива грађанима, јер би је сви куповали.

Заменик председника УО Удружења и председник ИО Generali osiguranja Драган Филиповић, каже да је годинама за нама била изузетно тешка за комплетну индустрију осигурања, јер је 2022. била година инфлације, а приходи нису ишли у корак са тим. Иако је наша држава позната по томе да не постоји висока свест о осигурању, и прошле година смо остварили милијарду евра премије. И Филиповић верује да ће ова година бити боља од претходне, посебно ако се остваре предвиђања о заустављању инфлације током ове и враћању на старо до половине 2024. године.

На панелу, који је модерирала Наташа Томић Петровић, професорка Правног факултета Универзитета у Београду, разговарало се и о потреби подизања свести о осигурању одн. о механизмима да грађани схвате да би осигурање требало да постане превентивa, а не нужда.

Члан УО УОС и председник ИО Wiener Stadtische osiguranja Зоран Благојевић поручио је да би индустрија осигурања требало да пронађе начин да дође до грађана, корисника услуга и како да једноставним језиком покаже све користи које осигурање пружа. Благојевић је поручио и да је због регулаторног оквира, а у циљу потпуне заштите клијената, дошло до усложњавања осигурања и да постоји опасност да се осигурање одмакне од суштине. То треба спречити, сматра Благојевић и поручује да осигуравајућа друштва морају да знају какве су потребе клијената, а не да нуде стандардне производе.

Специјални гост УОС и панела о осигурању Милан Марић затражио је од представника индустрије осигурања да се више приближе филмској индустрији и продукцијским кућама, јер глумци могу на послу, током представе или снимања филма, да доживе повреде које ће их онемогућити да раде свој посао. На Западу су специфична осигурања за глумце и филмску индустрију уобичајена, закључио је Марић уз поруку да је осигурање потребно свима.

Учесници панела поручили су јавности да осигурање треба схватити као пријатеља у невољи, да осигурање није трошак већ инвестиција у личну или сигурност породице и имовине, као и да је то високорегулисана делатност. Модератор панела, професорка Наташа Петровић Томић, у отвореном писму јавности, навела је да осигурањем не може свако да се бави, да су уговори заштићени законом и да Народна банка спроводи свакодневу контролу над осигуравајућим друштвима. За осигурање је увек право време, поручује професорка Петровић Томић, посебно у доба кризе кроз какву пролазимо.

Фотографије