Прелиминарни раст билансне суме у 2016. години био је 12,4% на 515 милијарди динара, изјавио је директор Управе за надзор над финансијским институцијама НБС Ђорђе Јевтић на Копаоник бизнис форуму. Он је прецизирао да је укупна премија остварила раст од 9,4% и да је достигла 98,5 милијарди. Народна банка Србије, према Јевтићевим речима, сматра да је 2016. била успешна година.

Генерални секретар Удружења осигуравача Србије Душко Јовановић изјавио је да у Србији укупна премија осигурања износи свега два одсто БДП-а, а да је у европским земљама то три пута више. Такође, код нас је животно осигурање испод 25 одсто, у Западној Европи је то 60 одсто, а у Скандинавији 80 процената, изјавио је Јовановић. Он је подсетио и да грађани Србије могу врло јефтино да обезбеде своју будућност. Али, то им треба приближити и објаснити да осигурање није трошак. Због тога Удружење осигуравача Србије спроводи едукативну кампању Осигурај будућност, навео је генерални секретар Удружења на округлом столу Копаоник бизнис форума који је био посвећен осигурању.  

Наводећи да је едукација веома важна, уз промену регулаторног оквира и одређених модела осигурања, генерални директор Дунав осигурања Мирко Петровић изјавио је да је од 2012. закључно са 2015. годином, индустрија осигурања Србије имала раст од око 23 процента. Он је прецизирао да је неживотно осигурање имало раст од 16 одсто, а животно од 52 одсто, док је у 2016. раст тржишта био већи од девет одсто. Без обзира на то, осигурање у пољопривреди је још веома мало, пошто је осигурано свега 10 до 12 одсто пољопривредне производње, рекао је Петровић. 

Председник и генерални директор Generali osiguranja Srbija Драган Филиповић изјавио је да је здравствено осигурање имало највећи раст у привреди од скоро 40 одсто у 2016. у односу на 2015. годину, са око 15 или 16 милиона евра у здравственом осигурању. Он је рекао да око 50.000 грађана има приватно здравствено осигурање, од чега свега 3.000 самостално плаћа, а остало су уговориле компаније за своје запослене.