Пандемија изазвана корона вирусом показала је значај осигурања. То све више схватају грађани Србије и осигурање, полако али сигурно, добија значај који заслужује, поручено је са “Kopaonik business foruma” који је ове године одржан у онлајн формату. Учесници панела су се сложили и да ће за наше осигураваче излазак из кризе бити лакши, јер је српско тржиште осигурања показало флексибилност и стабилност.

Са панела је поручено и да је током претходне, пандемијске године, порастао значај животног осигурања. Премија је у том делу порасла за чак 4,4% док је код неживотних осигурања регистрован раст од 1,7 процената.

Председница ИО Дунав осигурања Ивана Соковић изјавила је да су се осигуравачи добро прилагодили новим околностима и да су на онлајн пребацили све што је могло да се пребаци, као што је уговарање осигурања и пријава штете. То значи да је осигурање сада доступно 24 сата, нагласила је Соковић.

Председник ИО Триглав осигурања Драган Марковић очекује да ће инфраструктурни пројекти повећати премију осигурања, али и да се глобално очекује да ће на њен даљи раст утицати и климатске промене, тачније заштите од њих.

На панелу је указано и на ризике који су посебно актуелни од појаве пандемије, као што је заштита података у рачунарима, јер је убрзана дигитализација довела до тога да је тај ризик све присутнији.

 

Тако је председник ИО Wiener Stadtische osiguranja Зоран Благојевић изјавио да је током прошле године, само у САД, просечан откуп хакера за враћање приступа подацима компаније износио чак 300.000 долара. Мете напада углавном су била мала и средња предузећа, јер су им системи заштите најслабији, изјавио је Благојевић. Он је указао и на потребу осигуравача да се мењају, јер долазе млади који другачије мисле и чија размишљања морају да прате и производи и услуге индустрије осигурања.

 

Председник ИО ДДОР осигурања Ђорђо Маркеђани сматра да пандемија није изазвала нове ризике, већ је показала да су се неки, које смо сматрали теоретским, заиста и догодили, као и да је дошло до повезивања одређених ризика које је практично немогуће осигурати. Он сматра и да је предуслов за развој осигурања у Србији едукација. Сама технологија неће унапредити знања клијената, већ схватање да је осигурање неизоставна компонента живота и рада.

Председник ИО Grawe osiguranja Кристоф Цетл је посебно похвалио флексибилност осигуравача наглашавајући да се сада другачије продају производи и закључују уговори него што је то било раније. Он је указао и на то да треба размислити о промени законске регулативе у овој области.

Галерија