Дејан Јокић је један од наших најбољих стрелаца параолимпијаца. Судбина се, на жалост, грубо поиграла са овим 27-годишњим момком. 2012. године доживео је тешку повреду кичме. Приликом скока у Саву, сломио је два вратна пршљена што га је послало у инвалидска колица.
Ипак, повреда и инвалидитет, нису га поколебали. Већ следеће, 2013. године, са 19 година, улази у свет спорта. Некадашњи фудбалер и страствени ловац, нови смисао живота проналази у стрељаштву и три године после трагичног догађаја постаје државни првак. Члан репрезентације је од 2016. године, када осваја две сребрне медаље на Светском купу у Пољској.

До сада је освојио 14 медаља на великим такмичењима, али га је корона вирус спречио да учествује на Параолимпијским играма у Токију. Требало је да буде један од шест чланова српског тима у стрељаштву и да наступа у класи СХ2, ваздушна пушка лежећи, ваздушна пушка стојећи и малокалибарска пушка лежећи.

Врхински резултати у стрељаштву, осим напорних тренинга захтевају и врхунску опрему. За нове успехе којима Дејан стреми потребна је нова пушка, а средства за њу обезбедило је Удружење осигуравача Србије. Малокалибарску пушку ВАЛТЕР КК 500 са комплетном припадајућом опремом Дејану Јокићу уручио је генерални секретар УОС Душко Јовановић, уз присуство председника Општине Шид, Зорана Семеновића, који је и организовао овај хуманитарни скуп.

– Ово је пушка врхунског квалитета која ће ми омогућити да остварујем још веће успехе. Увелико се припремамо за Европско првенство које ће у марту следеће године бити одржано у Норвешкој. У новембру следи Светско првенство у Уједињеним Арапским Емиратима и то ће ми бити прва прилика за остваривање норме за следеће Параолимпијске игре у Паризу, 2024. године. Хвала Удружењу осигуравача Србије јер је обезбедило средства за куповину ове заиста врхунске пушке и што су ме учинили изузетно срећним, изјавио је Јокић преузимајући поклон.

Уручујући донацију, генерални секретар УОС Душко Јовановић изјавио да ће пушка ВАЛТЕР КК 500 значајно побољшати конкурентност Дејана Јокића на међународној сцени.

– Ова пушка спада у најквалитетније и најбоље спортско оружје, какво заслужује један од наших најуспешнијих стрелаца параолимпијаца. Уверени смо да ће Дејан и убудуће на европским и светским такмичењима освајати медаље за Србију. Овиме Удружење осигуравача наставља да помаже и награђује најбоље међу нама и оне којима је помоћ најпотребнија, изјавио је Јовановић.

Дејан Јокић је до сада, између осталог, освојио:
– Два сребра на Светском купу у Пољској, 2016.
– Државни првак из серије ваздушна пушка, четврто појединачно и два екипна сребра на Светском купу у Осијеку, 2017.
– Екипно злато на Светском првенству у Јужној Кореји, 2018.
– Злато и бронза у екипној и сребро у појединачној конкуренцији на Европском првенству у Београду, 2018.
– Екипно злато и бронза уз нови светски рекорд на Светском првенству у Аустралији, 2019.

Опредељење Удружења је да помогне најосетљивијим категоријама друштва. Недавно су обезбеђена средства за набавку 34 лаптопа за децу страдалих, погинулих и рањених припадника МУП. Ту је и стална подршка малим спортским колективима, културно-уметничким друштвима, научним и удружењима грађана. УОС годинама обезбеђује финансијске награде за најбоље припадника Војске Србије и запослене у социјалним установама. Поред осталих, помоћ Удружења добија и репрезентација Србије у практичном стрељаштву која је освојила више од 1500 медаља и вишеструки је европски и светски шампион. Удружењу је битно да део новца врати широј друштвеној заједници, наглашава Јовановић и позива и друге да им се придруже и дају свој максимум за добро свих.

Дејан Јокић, коме је несрећа из корена променила живот, дао је свој максимум и будућност променио на најбољи могући начин.
– Особе са инвалидитетом не смеју да се повуку у себе. Свако треба да покуша да се бави спортом јер је то најбољи начин да човек „почне поново да живи“ поручује успешни српски параолимпијац.

Фотогалерија