Под покровитељством Удружења осигуравача Србије одржана је седма конференција ИТ сектора индустрије осигурања „ДОТ2021- ДИГИТАЛИЗАЦИЈА, ОСИГУРАЊЕ, ТЕХНОЛОГИЈА“ у хотелу Дунав на Златибору. Главне теме биле су примена ИЦТ технологија у пословању осигуравајућих друштава, пре свега у домену свеопште дигитализације пословања и информационе безбедности, са посебним освртом на улогу информационих технологија и њених запослених у доба пандемије. Идеја нас као организатора била је да се едукативним садржајем учесницима приближе нове технологије у сврхе унапређења пословања па су стога презентована излагања на тему најновијих могућности у тој области, пре свега зарад приближавања клијенту и пружања услуга преко интернета, као и рада на даљину.

Отварајући Конференцију, директор Информационог центра УОС и председник Програмског одбора Александар Ђоковић истакао је да су у протекле две године услед пандемије, ИТ сектори индустрије осигурања одиграли кључну улогу у одржању континуитета пословања с обзиром на то да су се пословни сектори први пут у већем обиму срели са технологијама које омогућавају рад на даљину, што је утицало на измену процедура рада, а што ће по свему судећи остати и након завршетка пандемије. Такође је истакао да је индустрија осигурања у доба пандемије остварила раст износа укупне премије у првом тромесечју 2021 г. од укупно 3,2% у односу на претходну годину, док је у односу на 2019. (година пре пандемије) остварен раст од 11,3% а то све у великој мери захваљујући томе што су ИТ сектори осигурања били спремни да делују у неочекиваним околностима и помогну бизнису да прихвати насталу ситуацију, усвоји нове технологије и промени своје радне процедуре и традиционална схватања. Све то са циљем да би компаније могле да наставе пословање и у време пандемије.

У даљем раду, Конференцију су активно водили представници Програмског одбора: Видан Марковић, Небојша Величковић, Ненад Ненадић, Бранко Павловић и Миодраг Јовановић који су отварали тематска поглавља и водили активну интеракцију са публиком у смислу дискусије и разумевања обрађиваних тема. На конференцији је одржан и Округли сто на тему „ИТ – Изазови у доба пандемије“, на којем су презентовани резултати дигиталне анкете на тему „Рад од куће“ која је креирана за потребе конференције и дата друштвима на анонимно попуњавање од стране свих запослених. На основу анализе добијених одговора недвосмислено је констатовано да су пословни сектори углавном почели боље да схватају значај ИТ у њиховим организацијама, затим да је запосленима рад од куће начелно прихватљив, али са жељом да он не буде перманентан већ комбинован, док млађе генерације у већој мери преферирају удаљени рад, исто и даме пре свега због могућности да проводе више времена са породицом. На Конференцији је закључено да су сектори информационих технологија осигурања одиграли пресудну улогу у компанијама у циљу одржања континуитета пословања и да су својим залагањем и смиреношћу у доба пандемије пружали и психолошки пример пословним секторима да лакше прихвате насталу ситуацију и усвоје нове ИТ технологије у свакодневном раду.

Конференција је завршена уз закључак и жељу свих присутних да се настави са континуитетом одржавања скупа, без обзира на термине или локације на којима ће скуп бити одржаван.

Фотогалерија