Удружење осигуравача Србије донирало је саобраћајној полицији Министарства унутрашњих послова 4 уређаја марке „Drager Drug test 5000 STK“ и 2000 комада припадајућих тестова за узорковање телесних течности и тестирање психоактивних супстанци. Уређаји готово непогрешиво откривају присуство 8 врста психоактивних супстанци, укључујући и оне које се највише користе.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин, који је присуствовао примопредаји опреме, поручио је да је ова донација значајан помак за нашу полицију, која ће сада много више возача моћи да тестира, а самим тим и много више пијаних или дрогираних возача да искључи из саобраћаја.

„Удружење осигуравача Србије је још једном показало колико је социјално одговорно, колико размишља о својој индустрији, али и колико размишља о безбедности свих нас учесника у саобраћају. Немојте седати дрогирани за волан. Свака одговорност је ваша. Ако сте дрогирани, а ми то утврдимо, бићете одговорни за сваку штету коју направите и за вас осигурање не важи, баш као што нема ни попуста када је у питању кривична или прекршајна одговорност. Ово је значајан помак за нашу полицију, јер ћемо много више возача моћи да тестирамо, јер ћемо много више дрогираних возача моћи да уклонимо из саобраћаја“, поручио је министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Генерални секретар Удружења осигуравача Србије Душко Јовановић нагласио је да Удружење наставља врло успешну сарадњу са МУП. Јовановић је подсетио да је ове године Удружење већ донирало више стотина хиљада евра за потребе Министарства.

„Сви они који проузрокују одређену штету, а под утицајем су психоактивних супстанци, постају регресни дужници индустрије осигурања. Регресни дужник значи да комплетна штета – и материјална и нематеријална мора да се на крају наплати од регресног дужника и то не застарева. У претходном периоду смо имали случајеве када су ти дугови били више стотина хиљада евра, што је велики проблем. Требало би да сви водимо рачуна и делујемо превентивно како бисмо смањили штету на нашим путевима“, рекао је Јовановић.

На донацији уређаја, Удружењу осигуравача се захвалио и вршилац дужности начелника Управе саобраћајне полиције Славиша Лакићевић који је нагласио да ће ти уређаји утицати на повећање безбедности на српским путевима.

Фотогалерија