Удружење осигуравача Србије покренуло је мобилну апликацију CarCheck, којом ће помоћи грађанима при продаји и куповини половних возила. Циљ апликације је да обезбеди поуздане податке о возилу за купце и да помогне продавцима, који ће уз помоћ CarCheck апликације за мобилне уређаје моћи да докажу тачност података о возилу које продају.

У односу на сличне апликације које постоје и на нашем тржитшу, CarCheck ће омогућити потпуно бесплатан упит по возилу, на основу којег ће потенцијални купци моћи да сазнају пре свега да ли возило постоји у бази и провере годину производње тог аутомобила, датум прве регистрације у Србији (за возила која су први пут регистрована после 01. јуна 2011. године) да ли је и до када возило регистровано, да ли је мењало категорију и сл. Када то провере и добију информације, потенцијални купци ће моћи да одлуче да ли су заинтересовани за конкретно возило.

Ако јесу, једноставним слањем СМС из апликације CarCheck добиће и остале податке који ће им олакшати одлуку о куповини, а то су податак о броју незгода према штетама које су пријављене из аутоодговорности у којима је то возило учествовало, да ли је мењана боја каросерије, да ли је возило било у власништву правног лица или лизинг куће, односно да ли је коришћено као такси возило. Такође, потенцијални купац добиће и информацију да ли је и колико власника променило то возило, а на основу године производње и прве регистрације у Србији знаће и да ли је возило увезено или је као ново купљено у Србији.

С обзиром на високе трошкове израде, одржавања и омогућавања инфраструктуре за рад апликације CarCheck, Удружење се одлучило за симболичну суму коју ће грађани плаћати за добијање података, иако је апликација потпуно некомерцијална. Основни подаци, година производње и година прве регистрације у Србији, потпуно су бесплатни, док ће остали подаци бити наплаћивани по 890 динара. Ову услугу ће моћи да користе корисници свих оператера мобилне телефоније који послују у Републици Србији.

Андроид корисници могу преузети бесплатно ову апликацију из Google play, док се очекује да апликација ускоро постане доступна и за iPhone кориснике преко „Apple Store“. Грађани који не желе да се њихово возило претражује, имају опцију да уз помоћ CarCheck апликације искључе своје возило из претраге, али онда неће моћи ни да претражују остала возила. Након поновног омогућавања претраге свог возила, власник и даље неће моћи да претражује друга у периоду од 30 дана.

За Андроид платформе апликација се може преузети кликом на линк: https://play.google.com/store/apps/details?id=net.normasoft.uos.carcheck

У намери да спречи било какву злоупотребу, Удружење осигуравача је одлучило да лимитира број дневних прегледа са једног мобилног уређаја на максимална четири прегледа само за регистроване кориснике, док остали имају могућност прегледа максимално два возила.