Инфлација је непријатељ осигурања јер негативно утиче и на премију и на исплату штетa, речено је на панелу о осигурању који је одржан на Kopaonik Business Forumu. Раст цена највише утиче на добровољно здравствено, имовинско и на исплату штета код аутоодговорности и каско осигурања. У проналажењу решења требало би да се укључи и држава, поручено је са панела “Осигурање: нова реалност”.

Председник ИО АМС осигурања Дејан Јевтић нагласио је да постоје два принципа приликом исплате штета, посебно код имовинских или каско. Код нас се полази од књиговодствене вредности и осигураници су незадовољни приликом исплате накнаде штете због мање суме, али је зато премија ниска. То је добро за кориснике услуга, али је проблем за осигураваче када је инфлација висока. На развијеним тржиштима полазна основа најчешће је новонабављена вредност, али су зато премије знатно више што би на тржиштима попут нашег био велики проблем, нагласио је Јевтић.

На панелу који је организовало Удружење осигуравача Србије говорило се и о катастрофалним штетама. Изнета су решења из светске и европске праксе и закључено да би за наше тржиште било најбоље формирање пула осигуравача који подразумева синергију државе, осигуравача и реосигуравача, где би свако имао своју улогу. Члан ИО Дунав осигурања и модератор панела Мило Марковић нагласио је да би улога државе била у прописивању обавезности тог осигурања.

Председник ИО Сава осигурања Бојан Мијаиловић подсетио је и као позитиван пример изнео пул који постоји у Турској и из којег је приликом прошлогодишњег земљотреса исплаћено 19 милијарди долара на име одштете. Слично решење потребно је и Србији, поручио је Мијаиловић. За смањење штета које наносе елементарне непогоде, хитно су нам потребне планске и оперативне мере и улагање у инфраструктуру за одбрану од штета, сматра председник ИО Триглав осигурања Драган Марковић. Он је поручио и да је неопходно подизање свести грађана о значају осигурања. Члан IO Wiener Stadtische osiguranja Сања Николић упозорила је да је раст просечне температуре у Србији бржи у односу на просечни европски и светски раст. Она сматра и да би требало преиспитати даље функционисање основног пакета имовинског осигурања који подразумева заштиту од олује и града, јер се очекује да буду све чешће и са катастрофалнијим последицама.

На панелу се говорило и о важности развоја и задржавању кадра у осигурању. Удружење осигуравача Србије већ је предузело прве кораке и у сарадњи са Правним факултетом Универзитета у Београду, покренуло Студије за иновацију из области осигурања.

УОС је традиционални спонзор Kopaonik Business Foruma и организатор панела о значају осигурања.

Фотографије