Српски дани осигурања 2018

У хотелу „Извор“ у Аранђеловцу, од 28-30. новембра 2018. године одржани су Други „Српски дани осигурања“ у организацији Удружења осигуравача Србије. Конференција је окупила око 300 стручњака из земље и иностранства, који су, кроз два округла стола и неколико излагања, разматрали најважније теме из области осигурања.

Отварајући Конференцију, председник УО Удружења осигуравача Мирко Петровић изјавио је да је у Србији у претходној години потписано око шест милиона уговора о осигурању, а да је премија по глави становника достигла износ од 112 евра. Петровић је нагласио и да индустрија осигурања улаже значајна средства у развој друштвене заједнице и да запошљава више од 10.800 људи.

Главне теме првог дана „Српских дана осигурања“ биле су катастрофалне штете у Србији и представљање могућих решења за управљање тим штетама, као и осигурање пољопривреде.

Уочи округлог стола о осигурању пољопривреде, генерални секретар УОС Душко Јовановић рекао је да у Србији само 8 до 10% регистрованих пољопривредника има осигуравајућу полису и да је потребно да тај број буде знатно већи. „Морамо да помогнемо сваком сељаку да има осигурану летину, осигуране тракторе и пољопривредне машине. Зато планирамо да у договору са државом и локалним самоуправама омогућимо да полиса за пољопривредне произвођаче буде бесплатна. Велики утицај на српска газдинства имају олуја, киша и снег, а пољопривредници, крозу полису осигурања, треба да избегну катастрофалне штете које могу да изазову лоши временски услови”, изјавио је Јовановић.

Током другог дана конференције у Аранђеловцу, учесници скупа бавили су се Системом зелене карте, док су на округлом столу разматрали развој и перспективе добровољног здравственог осигурања. О значају и перспективама Система зелене карте, као и о улози Србије у том систему, говорио је председник Савета Бироа зелене карте Јеан Зеннерс.

На панелу о добровољном здравственом осигурању, закључено је да ће Удружење осигуравача изаћи са новим идејама и иницијативама да се додатним разговорима дође до конкретних решења у том сегменту. Истакнуто је и да на будућност добровољног здравственог осигурања неће морати дуго да се чека. Панелисти су нагласили и да је 2000.године креиран први производ добровољног здравственог осигурања, да је пет година касније започето добровољно здравствено осигурање које покрива трошкове лечења и организацију здравствене услуге. Наглашено је и да је 2005.године било 20 установа у мрежи, а да је данас у систем укључено више од 700 здравствених установа, што представља представља потенцијал на којем је потребно радити.

Затварајући скуп, заменик председника Управног одбора УОС Драган Филиповић нагласио је да је неопходно даље улагање у развијање свести о потреби осигурања и коришћење простора за функционално и финансијско описмењавање нације. „Наш задатак је да на прави начин приђемо садашњим, али и будућим клијентима, ту пре свега мислим на генерацију студената и они који завршавају средњу школу, који имају довољно иновација у својим главама да помогну развој осигурања, а који су с друге стране и наши будући клијенти“, изјавио је Филиповић. Он је нагласио и да је битно то што се Србија, као држава, развија и напредује, јер је то у директној вези са успехом индустрије осигурања.

Видео галерију можете погледати Овде.

Фотографије