У Србији је неопходно радити на повећању свести о значају осигурања, јер са 1,5 полиса по особи заостајемо за развијеним држава, које просечно имају 5 до 6 полиса по једном грађанину, поручено је са панела о осигурању на Копаоник бизнис форуму. Најбољи пример за то колико заостајемо су, на жалост, биле катастрофалне поплаве 2014. године, када су само два одсто штета исплатила друштва за осигурање, а све остало држава или грађани из свог џепа.

Генерални секретар Удружења осигуравача Србије поручио је да не треба чекати да таква, боља перспектива, дође сама, већ да осигуравачи својим наступом треба обезбеде бољи статус.

Са панела је поручено и да се у Србији морају направити крупни кораци у регулативи, како би била повећана заштита од ризика. Примера ради, Румунија и Турска имају обавезно осигурање од ризика, а као добар пример поменута је и Словенија, у којој је могуће коосигурање, када више осигуравајућих друштва преузима ризик.

На Бизнис форуму, на панелу о осигурању, говорило се и новом Закону о осигурању, уз поруку осигуравача да је 2015. година била обележена процесом усклађивања са новим Законом. Народна банка Србије задовољна је тим законом, јер, како је речено, Србија сада има квалитетан правни оквир који је створио предуслове за модерније и уређеније тржиште осигурања. Са панела о осигурању поручено је и да је нови закон створио услове за стабилизацију тржишта, ефикаснији надзор и развој пословања, али уз бољу заштиту осигураника