Udruženje osiguravača Srbije i Udruženje za pravo osiguranja Srbije organizovali su 21. godišnje savetovanje pod nazivom  “Moderni aspekti zakonskog i regulatornog koncepta osiguranja”. Savetovanje je okupilo 60 učesnika, koji su kroz 7 okruglih stolova i više od 20 izlaganja domaćih i stranih stručnjaka razmatrali najvažnije teme iz nekoliko različitih oblasti.

Okrugli stolovi bili su organizovani na teme Ugovora o osiguranja, Ugovora o osiguranja života, Osiguranje od autoodgovornosti, Upravljanje i konkurencija u osiguranju, Prodaja proizvoda osiguranja i zaštita potrošača, Nadzorno regulatorne funkcije i konkurencija u osiguranju.

Otvarajući skup, Dragica Janković, član IO kompanije Dunav osiguranje, naglasila je da je premija u drugom kvartalu ove u odnosu na prethnodnu godinu ostvarila rast od 4% i da je dostigla iznos od 55,9 milijardi dinara, odn. 475 miliona evra. Nešto veći nominalni rast zabeležen je kod neživotnih osiguranja. Najveće učešće u ukupnoj premiji imalo je osiguranje od autoodgovornosti – 31,3%. Slede životna i imovinska osiguranja sa 21,6 procenata. Dragica Janković je naglasila i da dobrovoljno zdravstveno osiguranje pokazuje da poseduje potencijal da ostvari najveći rast. Sa 5,2% u drugom kvartalu 2019. godine, učešće te polise u ukupnoj premiji dostiglo je 7 procenata u drugom kvartalu ove godine. Ona je naglasila i da je jedini pad zabeležen kod polisa osiguranja pomoći na putu, za 44% u odnosu na isti prošlogodišnji period, ali da je to posledica aktuelne krize o pandemije virusa Covid 19.

Na savetovanju su govorili i svoje radove prezentovali najeminentniji stručnjaci iz prava osiguranja, kao I predstavnici društava za osiguranje koja posluju na teritoriji Republike Srbije. Poseban akcenat je stavljen na izazove postavljene pred industriju osiguranja uzrokovane pandemijom korona virusa. Istovremeno, učvršćena je ideja o potrebi revizije zakonskih odredbi koje se odnose na ugovor o osiguranju.

Skup je zatvorio Zlatko Petrović, pomoćnik generalnog sekretara u Sektoru za nadzor Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zapaženim izlaganjem vezanim za Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i obavezama koje isti propisuje sa posebnim osvrtom na dosadašnju praksu iz ove oblasti.

Poruke savetovanja biće objavljene odmah po usvajanju.  

Savetovanje je održano u hotelu “Sloboda” u Šapcu, od 25 – 27. septembra.

Fotografije možete pogledati ovde