Udruženje osiguravača Srbije i Udruženje društava za osiguranje Privredne komore Republike Srpske potpisali su Protokol o saradnji koji predviđa organizovanje edukativnih skupova u cilju usavršavanja i razvijanja poslova osiguranja. Protokol je potpisan na skupu održanom u Privrednoj komori Republike Srpske, kojem je prisustvovao i pomoćnik ministra finansija Vlade Republike Srbije Ognjen Popović, dok je UOS predstavljao generalni sekretar Duško Jovanović.

Popović je naglasio da je cilj skupa i potpisanog Protokola da se osnaži veza tržišta osiguranja Srbije i Republike Srpske, što će doprineti jačanju celokupne privrede. On je izjavio i da se između  Republike Srbije i Republike Srpske odvija intenzivna saradnja na raznim poljima i da Republika Srbija pridaje posebnu pažnju razvoju međusobnih ekonomskih odnosa. Potpisivanjem ovog Protokola jačamo i vezu tržišta osiguranja Srbije i Republike Srpske, rekao je Popović, jer se, kako je naglasio, ne može zanemariti uloga osiguranja u nacionalnoj ekonomiji. Za državu je bitna socijalna i finansijska funkcija osiguranja, jer se obezbeđuje potrebna sigurnost privrede i stanovništva, ali rast osiguravajućih fondova utiče i na stabilnost i rast finansijskog tržišta, dodao je pomoćnik ministra finansija Republike Srbije. Kako kaže, razvijenost delatnosti osiguranja potpomaže i izvozu zemlje i njenom boljem konkurentskom položaju.

Predstavljajući položaj koji Udruženje osiguravača Srbije ima u institucionalnom okviru Republike Srbije, generalni sekretar Udruženja Duško Jovanović je naglasio da osiguranje u Srbiji poslednih desetak godina beleži konstantan rast. Jovanović je predstavio zakonodavne propise naše države, ali i napore Udruženja da oni budu izmenjeni i prilagođeni evropskom zakonodavnom okviru. Potencirao je i odlične odnose koje Udruženje osiguravača Srbije ima sa državnim organima Republike Srbije, kao i međusobne dobre odnose osiguravača u okviru UOS. To je, kako je naglasio, uslov za rast i razvoj osiguranja.

Inače, za delegaciju Udruženja osiguravača Srbije, priređen je i prijem kod premijera Republike Srpske na kojem se takođe razgovaralo o mogućnostima unapređenja saradnje predstavnika dva tržišta osiguranja.

Foto galerija