Udruženje osiguravača Srbije doniralo je saobraćajnoj policiji Ministarstva unutrašnjih poslova 4 uređaja marke „Drager Drug test 5000 STK“ i 2000 komada pripadajućih testova za uzorkovanje telesnih tečnosti i testiranje psihoaktivnih supstanci. Uređaji gotovo nepogrešivo otkrivaju prisustvo 8 vrsta psihoaktivnih supstanci, uklјučujući i one koje se najviše koriste.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je prisustvovao primopredaji opreme, poručio je da je ova donacija značajan pomak za našu policiju, koja će sada mnogo više vozača moći da testira, a samim tim i mnogo više pijanih ili drogiranih vozača da isklјuči iz saobraćaja.

„Udruženje osiguravača Srbije je još jednom pokazalo koliko je socijalno odgovorno, koliko razmišlјa o svojoj industriji, ali i koliko razmišlјa o bezbednosti svih nas učesnika u saobraćaju. Nemojte sedati drogirani za volan. Svaka odgovornost je vaša. Ako ste drogirani, a mi to utvrdimo, bićete odgovorni za svaku štetu koju napravite i za vas osiguranje ne važi, baš kao što nema ni popusta kada je u pitanju krivična ili prekršajna odgovornost. Ovo je značajan pomak za našu policiju, jer ćemo mnogo više vozača moći da testiramo, jer ćemo mnogo više drogiranih vozača moći da uklonimo iz saobraćaja“, poručio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović naglasio je da Udruženje nastavlјa vrlo uspešnu saradnju sa MUP. Jovanović je podsetio da je ove godine Udruženje već doniralo više stotina hilјada evra za potrebe Ministarstva.

„Svi oni koji prouzrokuju određenu štetu, a pod uticajem su psihoaktivnih supstanci, postaju regresni dužnici industrije osiguranja. Regresni dužnik znači da kompletna šteta – i materijalna i nematerijalna mora da se na kraju naplati od regresnog dužnika i to ne zastareva. U prethodnom periodu smo imali slučajeve kada su ti dugovi bili više stotina hilјada evra, što je veliki problem. Trebalo bi da svi vodimo računa i delujemo preventivno kako bismo smanjili štetu na našim putevima“, rekao je Jovanović.

Na donaciji uređaja, Udruženju osiguravača se zahvalio i vršilac dužnosti načelnika Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević koji je naglasio da će ti uređaji uticati na povećanje bezbednosti na srpskim putevima.

Fotogalerija