U prisustvu više od 250 predstavnika osiguravajućih kuća, banaka, regulatornog tela, ministarstava Vlade Republike Srbije i državnih institucija, u Aranđelovcu su održani 5. Srpski dani osiguranja.

Najveći skup iz oblasti osiguranja, svečano je otvorila guverner Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković, koja je naglasila da dani osiguranja treba da postanu godine osiguranja u kojima treba da unapredimo kvalitet života i živimo osigurani od svih rizika koje smo u stanju da sagledamo. Ona je naglasila i da su polise osiguranja imovine, života i dobrovolјnog zdravstvenog osiguranja postale važnije nego ikad do sada.

„Društva za osiguranje u prva tri tromesečja ove godine postigla su rezultate koji su u nekim segmentima najbolјi za poslednjih 10 godina, ali se zakoni moraju poštovati i porez na dobit plaćati u Srbiji. Za prva tri tromesečja ove godine ostvaren je pozitivan privremeni neto rezultat u iznosu od 6,7 milijardi dinara. Bilansna suma sektora osiguranja povećana je za 6,7 odsto, na 334,14 milijardi dinara, dok su tehničke rezerve povećane za 6,3 odsto na 221 milijardu dinara“, naglasila je guverner Narodne banke Srbije.

Osvrtom na moto ovogodišnje konferencije – Tempora mutantum  Vremena se menjaju, predsednica UO UOS, Ivana Soković, istakla je da su prethodne dve pandemijske godine pokazale su da je delatnost osiguranja spremna za izazove.

„Prema podacima Privredne komore Srbije, preliminarni rezultati za prva tri kvartala ove godine potvrđuju sposobnost osiguranja da se prilagodi novonastalim okolnostima, prihvati nove rizike i lansira atraktivne usluge neophodne najširem krugu korisnika. Naša inovativnost i agilnost donela je rast ukupne premije od skoro 10 procenata“, istakla je Ivana Soković i dodala da je pandemija učinila da lјudi postanu svesniji značaja osiguranja i neprocenjive vrednosti polisa kada ih zadesi nevolјa koja ne bira ni vreme ni mesto.

Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije izneo je podatak da je tržište osiguranja najbolјi rast zabeležilo u delu dobrovolјnog zdravstvenog osiguranja, gde je rast više od 22 odsto, kao i da su sve popularnije polise osiguranja u polјoprivredi.

„Tržište osiguranja će ovu godinu završiti sa 8 do 9 posto rasta premije. Prevazići ćemo magičnu granicu od milijarde evra premijere na godišnjem niovu. To puno znači  za industriju osiguranja i za Republiku Srbiju, jer novac može da se ulaže u infrastrukturne projekte“ istakao je Jovanović.

Prvog dana 5. Srpskih dana osiguranja održan je i okrugli sto na temu „Kovid-20 – da li smo spremni“ na kojem je zaklјučeno da je javno privatno partnerstvo uslov za osiguranje pandemijskog rizika.

Drugi dan konferencije otvorio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je naveo da je ponosan na rezultate osiguranja, i pored pandemije, kao i da je to znak da građani veruju da će im, uz osiguranje, budućnost biti stabilna. Vulin je rekao i da su prošle godine u saobraćaju stradale 492 osobe, istakavši da bilo koja smrt teško može da se opravda, a da se to posebno odnosi na smrt u saobraćaju. 

Drugog dana Konferencije održan je okrugli sto o budućnosti zdravstvenog osiguranja, na kojem je ministarka za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila da država podstiče dodatno osiguranje zaposlenih. To je još jedna mera brige o zaposlenima i bolјem položaju na radu. Ona je dodala i da sve veći broj državnih kompanija razmišlјa u tom pravcu, jer sada postoje materijalne mogućnosti za to. Na panelu je zaklјučeno i da je delimično već došlo do integracije privatnog i državnog zdravstvenog osiguranja. Naglašeno je i da bi osiguravajuće kompanije trebalo da budu moderatori koji će u narednom periodu još bolјe povezati državni i privatni sektor, obavezno i privatno zdravstveno osiguranje.

U završnom obraćanju, član UO UOS i predsednik IO Triglav osiguranja Dragan Marković, naglasio je da je Konferencija potvrdila da osiguranje ne može da se posmatra izolovano od privrednih kretanja, niti da se izbegne njegova socijalna komponenta. Pandemija uzrokovana korona virusom, podigla je svest lјudi o značaju lične odgovornosti i njenom uticaju na neposredno i šire okruženje, što utiče na odgovornost prema zdravlјu, životu, imovini. U prethodne dve godine došlo je do redistribucije prioriteta i postali smo svesniji rizika koji nas svakodnevno okružuju, naglasio je Dragan Marković.

Fotogalerija