U organizaciji Udruženja osiguravača Srbije, u Beogradu je od 01-03. juna održana 56. Generalna skupština Saveta biroa zelene karte. Bilo je to prvi put za skoro 7 decenija članstva naše države u toj instituciji da smo organizatori najvećeg godišnjeg skupa. Beograd je tako ugostio 150 delegata iz 47 država. 

Za nas je od posebne važnosti činjenica da su vozači iz Srbije u svemu izjednačeni u pravima sa vozačima iz EU, naglasio je u pozdravnom govoru ministar finansija Vlade Republike Srbije Siniša Mali. “Srpsko tržište osiguranja je i uslovima krize izazvane pandemijom očuvalo likvidnost i solventnost čime je omogućen stabilan razvoj tržišta osiguranja. Kada su u pitanju obaveze po štetama u inostranstvu, osiguravajuća društva koja posluju u Republici Srbiji su disciplinovana i odgovorna, što potvrđuje da korektni odnosi među institucijama iz različith država donose najbolje rezultate” naglasio je ministar Siniša Mali. On je, i osiguravačima I stranim ulagačima poručio da se mogu osloniti na snažnu i stabilnu Srbiju, jer se, kako je istakao, u doba najveće ekonomske krize Srbija pokazala jakom I odgovornom, što potvrđuju visoke stope privrednog rasta I stabilne javne finansije.

Inače, osnovni cilj Biroa zelene karte je briga o oštećenima u saobraćajnim nezgodama, bez obzira na to da li je reč o putnicima u domaćem saobraćaju ili licima koja su pretrpela štetu van granica svoje države. Najviše reči na Skupštini bilo je upravo o zaštiti žrtava i unapređenju komunikacije među članicama Sistema, što će dodatno povećati bezbednost učesnika u međunarodnom saobraćaju. U tom smislu, za Sistem zelene karte je od izuzetne važnosti da postoje članice poput Udruženja osiguravača Srbije, koje su posvećene sistemu jer krajnju korist imaju svi učesnici u saobraćaju i oštećena lica, izjavila je predsednica Saveta Sandra Schwartz i dodala da je trenutno najveći izazov za Sistem veliki broj izbeglica, ali da se svakodnevno radi na pronalaženju rešenja u cilju zaštite tih osoba.

Činjenica da je Udruženje osiguravača Srbije domaćin Generalne skupštine Saveta biroa zelene karte dokaz je da smo izuzetno uspešno radili i ispunjavali svoje međunarodne obaveze, u korist vozača iz Srbije, izjavio je generalni sekretar UOS Duško Jovanović. “Srpsko tržište jedno je od manjih u sistemu, sa oko 2,5 miliona vozila, ali smo pri vrhu kada je u pitanju poslovanje po principima Saveta biroa” izjavio je Jovanović i dodao da bi bez sistema zelene karte, proces naplate štete od stranog osiguravajućeg društva teško funkcionisao, zbog neusaglašenosti propisa pojedinih država. Ipak, u centru svega je interes oštećenog, koji neće biti ugrožen zahvaljujući tom Sistemu, dodao je generalni sekretar UOS.

Šta je UOS uradio za naše vozače na međunarodnom nivou?

  • Srbija je, uz Švajcarsku, a od nedavno i uz BiH, jedina država van evropskog ekonomskog prostora koja je članica Multilateralnog sporazuma. Time su naši vozači, već punu deceniju, izjednačeni u pravima sa vozačima iz EU i u te države mogu da ulaze vozilom bez zelenog kartona. Sa Grčkom, Turskom, BiH, Crnom Gorom, Hrvatskom, Slovenijom, Makedonijom i Švajcarskom potpisali smo Sporazume o zaštiti posetilaca koji oštećenima omogućavaju da uz saradnju Biroa zelene karte dve države brže prikupe potrebnu dokumentaciju za naknadu štete. To su u poslednjoj deceniji dve najvažnije stvari koje smo uradili za naše vozače.

Svečana večera za 150 delegata i učesnika 56. Generalne skupštine Saveta biroa zelene karte održana je u svečanoj sali Palate Srbija. U umetničkom delu programa, čime je dodatno predstavljena Srbija, učestvovali su ansambl Kolo, orkestar Dejana Petrovića i gudački kvartet Wonder Strings.

Video - Gala večera
Fotografije