Uz pesmu “Ponoć je” iz filma Toma, otvoren je panel o osiguranju na jubilarnom 30-tom Kopaonik Business Forumu. Učesnici su zajedno konstatovali da su podrška, transparentnost, razumevanje, slušanje i srce, reči kojima ukratko može da se definiše osiguranje.

Predsednica UO Udruženja osiguravača Srbije i predsednica IO Dunav osiguranja Ivana Soković, očekuje da ova godina bude bolja od prethodne i kaže da bi za industriju osiguranja bilo bitno da se okrene ka katastrofalnim rizicima, jer su razorni zemljotresi u Turskoj i Siriji pokazali da nemamo nikakav uticaj na prirodu. Odgovor bi trebalo da bude osiguranje od katastrofalnih rizika, izjavila je Ivana Soković i dodala da je uvođenje takve polise, koja bi trebalo da bude obavezna, teško iz ugla države jer bi za većinu građana to bilo nepopularno. Ali, sa druge strane, ta polisa bila bi izuzetno značajna zbog velikih šteta koje padaju na državu, u krajnjem slučaju na sve nas kao poreske obveznike. Polisa osiguranja od katastrofalnih rizika zaštitila bi imovinu građana i rasteretila budžet države, koja ne bi više morala sama da pokriva štete, a cenovno bi bila prihvatljiva građanima, jer bi je svi kupovali.

Zamenik predsednika UO Udruženja i predsednik IO Generali osiguranja Dragan Filipović, kaže da je godinama za nama bila izuzetno teška za kompletnu industriju osiguranja, jer je 2022. bila godina inflacije, a prihodi nisu išli u korak sa tim. Iako je naša država poznata po tome da ne postoji visoka svest o osiguranju, i prošle godina smo ostvarili milijardu evra premije. I Filipović veruje da će ova godina biti bolja od prethodne, posebno ako se ostvare predviđanja o zaustavljanju inflacije tokom ove i vraćanju na staro do polovine 2024. godine.

Na panelu, koji je moderirala Nataša Tomić Petrović, profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, razgovaralo se i o potrebi podizanja svesti o osiguranju odn. o mehanizmima da građani shvate da bi osiguranje trebalo da postane preventiva, a ne nužda.

Član UO UOS i predsednik IO Wiener Stadtische osiguranja Zoran Blagojević poručio je da bi industrija osiguranja trebalo da pronađe način da dođe do građana, korisnika usluga i kako da jednostavnim jezikom pokaže sve koristi koje osiguranje pruža. Blagojević je poručio i da je zbog regulatornog okvira, a u cilju potpune zaštite klijenata, došlo do usložnjavanja osiguranja i da postoji opasnost da se osiguranje odmakne od suštine. To treba sprečiti, smatra Blagojević i poručuje da osiguravajuća društva moraju da znaju kakve su potrebe klijenata, a ne da nude standardne proizvode.

Specijalni gost UOS i panela o osiguranju Milan Marić zatražio je od predstavnika industrije osiguranja da se više približe filmskoj industriji i produkcijskim kućama, jer glumci mogu na poslu, tokom predstave ili snimanja filma, da dožive povrede koje će ih onemogućiti da rade svoj posao. Na Zapadu su specifična osiguranja za glumce i filmsku industriju uobičajena, zaključio je Marić uz poruku da je osiguranje potrebno svima.

Učesnici panela poručili su javnosti da osiguranje treba shvatiti kao prijatelja u nevolji, da osiguranje nije trošak već investicija u ličnu ili sigurnost porodice i imovine, kao i da je to visokoregulisana delatnost. Moderator panela, profesorka Nataša Petrović Tomić, u otvorenom pismu javnosti, navela je da osiguranjem ne može svako da se bavi, da su ugovori zaštićeni zakonom i da Narodna banka sprovodi svakodnevu kontrolu nad osiguravajućim društvima. Za osiguranje je uvek pravo vreme, poručuje profesorka Petrović Tomić, posebno u doba krize kroz kakvu prolazimo.

Fotografije