Punih deset godina je prošlo od kada je Nenad Bjeković, legenda Partizana i aktuelni potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije doživeo neprijatnost kad su mu razbojnici upali u kući i odneli dragocenosti. Taj trenutak bio je preloman da promeni pogled na svet i shvati koliko je važno posedovati polisu osiguranja.

– Prošlo je od tada mnogo vremena, cela jedna decenija, ali sećanje na taj trenutak je jako neprijatno. Nestale su mi zaista vredne stvari, pre svega tu mislim na satove koji su za mene imali sentimentalnu i emotivnu vrednos i zbog toga se i dan danas osećam veoma loše. Na moju veliku žalost, trebalo je da se dogodi jedna tako neprijatna situacija i da shvatim koliko je osiguranje važno u životu. Do tada sam osiguravao samo automobil, a onda uvideo koliko je značajno osiguranje nepokretnosti. Znam da mi ta polisa ne bi vratila satove, ali bi barem imao neku utehu u vidu finansijske kompenzacije. Ipak, mislim da je u tim trenucoma najvažniji onaj psihološki aspekat kad vam se dogodi nešto loše i onda shvatite da neko misli na vas i pošalje vam pomoć, kaže Bjeković.

 

Kao eminentni sportski radnik Bjeković je često na putovanjima, aerodromi i carinske kontrole su mu sastavni deo života, baš kao i plaćanje premije za dobrovoljno zdravstveno osiguranje.

– Nema šanse da odem na put, a da nisam kupio polisu osigiranja. Na moju veliku sreću tokom putovanja nikada nisam mao nikakve neprijatne trenutke, niti mi je zatrebala ta pomoć, ali sigurnost koju vam pruža plaćena polisa je zasta značajna. Pojedini prijatelji mi kažu da sam dosadan jer ih pred svaki put podsećam da uplate osiguranje, a onda kad im to parče papira pomogne u inostranstvu, zovu da mi se zahvale.

 

Bjeković je dugo živeo u inostranstvu, tokom igračke i funkcionerske karijere stekao i mnogo prijatelja van granica Srbije, pa zna koliko stranci više pažnje posvećuju osiguranju.

– Plaćanje polise osiguranja na zapadu je daleko razvijenija nego kod nas. Tamo se osigurava bukvalno sve, počev od automobila, kuća, vikendica, mnogi uplaćuju i životno osiguranje, ali to kod nas još nije toliko rasprostranjeno – kaže Bjeković.