Odlukom Generalne skupštine Saveta biroa zelene karte, suspendovano je članstvo Biroa zelene karte Rusije i Belorusije u Sistemu zelene karte. Odluka stupa na snagu 30.juna. To podrazumeva prekid poslovnih odnosa i prestanak važenja zelenih karata sa osiguravajućim pokrićem za te dve zemlje.

Sve zelene karte izdate od strane osiguravajućih društava svih država sistema, što uključuje i Srbiju, prestaće da važe za teritorije Rusije i Belorusije 30. juna. To se odnosi i na već izdate zelene karte – koje su u opticaju i na one koje će biti izdate posle tog datuma. Isto važi i za zelene karte izdate za vozila poreklom iz te dve zemlje za teritorije svih ostalih zemalja Sistema zelene karte.

Od 30.06.2023. godine, prekogranični saobraćaj motornim vozilima između Rusije i Belorusije i ostalih zemalja Sistema zelene karte, što uključuje i Republiku Srbiju, odvijaće se isključivo po modelu graničnog osiguranja. Na teritoriju Rusije i Belorusije, motornim vozilom moći da se uđe samo kupovinom polise na granici tih država, a taj princip važiće i za ulazak vozila iz te dve države u bilo koju članicu državu Sistema zelene karte, pa i u Srbiju.