Udruženje osiguravača Srbije pokrenulo je mobilnu aplikaciju CarCheck, kojom će pomoći građanima pri prodaji i kupovini polovnih vozila. Cilj aplikacije je da obezbedi pouzdane podatke o vozilu za kupce i da pomogne prodavcima, koji će uz pomoć CarCheck aplikacije za mobilne uređaje moći da dokažu tačnost podataka o vozilu koje prodaju.

U odnosu na slične aplikacije koje postoje i na našem tržitšu, CarCheck će omogućiti potpuno besplatan upit po vozilu, na osnovu kojeg će potencijalni kupci moći da saznaju pre svega da li vozilo postoji u bazi i provere godinu proizvodnje tog automobila, datum prve registracije u Srbiji (za vozila koja su prvi put registrovana posle 01. juna 2011. godine) da li je i do kada vozilo registrovano, da li je menjalo kategoriju i sl. Kada to provere i dobiju informacije, potencijalni kupci će moći da odluče da li su zainteresovani za konkretno vozilo.

Ako jesu, jednostavnim slanjem SMS iz aplikacije CarCheck dobiće i ostale podatke koji će im olakšati odluku o kupovini, a to su podatak o broju nezgoda prema štetama koje su prijavljene iz autoodgovornosti u kojima je to vozilo učestvovalo, da li je menjana boja karoserije, da li je vozilo bilo u vlasništvu pravnog lica ili lizing kuće, odnosno da li je korišćeno kao taksi vozilo. Takođe, potencijalni kupac dobiće i informaciju da li je i koliko vlasnika promenilo to vozilo, a na osnovu godine proizvodnje i prve registracije u Srbiji znaće i da li je vozilo uvezeno ili je kao novo kupljeno u Srbiji.

S obzirom na visoke troškove izrade, održavanja i omogućavanja infrastrukture za rad aplikacije CarCheck, Udruženje se odlučilo za simboličnu sumu koju će građani plaćati za dobijanje podataka, iako je aplikacija potpuno nekomercijalna. Osnovni podaci, godina proizvodnje i godina prve registracije u Srbiji, potpuno su besplatni, dok će ostali podaci biti naplaćivani po 890 dinara. Ovu uslugu će moći da koriste korisnici svih operatera mobilne telefonije koji posluju u Republici Srbiji.

Android korisnici mogu preuzeti besplatno ovu aplikaciju iz Google play, dok se očekuje da aplikacija uskoro postane dostupna i za IPHONE korisnike preko „Apple Store“. Građani koji ne žele da se njihovo vozilo pretražuje, imaju opciju da uz pomoć CarCheck aplikacije isključe svoje vozilo iz pretrage, ali onda neće moći ni da pretražuju ostala vozila. Nakon ponovnog omogućavanja pretrage svog vozila, vlasnik i dalje neće moći da pretražuje druga u periodu od 30 dana.

Za Android platforme aplikacija se može preuzeti klikom na link: https://play.google.com/store/apps/details?id=net.normasoft.uos.carcheck

U nameri da spreči bilo kakvu zloupotrebu, Udruženje osiguravača je odlučilo da limitira broj dnevnih pregleda sa jednog mobilnog uređaja na maksimalna četiri pregleda samo za registrovane korisnike, dok ostali imaju mogućnost pregleda maksimalno dva vozila.